Influentnævnet
§ 1. Influentnævnet består af en uafhængig juridisk forperson og 4 andre medlemmer samt stedfortrædere for disse.
Stk. 2. Sammensætning af nævnet.
- Forpersonen, som skal være jurist, udpeges af Forbundet for Influenter og Bloggere i DJ.
- 1 medlem og stedfortræder udpeges af Hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund – Medier og Kommunikation efter indstilling fra Forbundet for Influenter og Bloggere i DJ som repræsentant for influenterne. Vedkommende skal være aktiv erhvervsdrivende influent.
- 1 medlem og stedfortræder udpeges af UNICEF Danmark som offentlighedens repræsentant med et skærpet børnesyn. Vedkommende skal have børnefaglig ekspertise samt indsigt i børn og unges medievaner, digitale liv og trivsel.
- 1 medlem og stedfortræder udpeges af Kreativitet & Kommunikation, som repræsentant for den kommercielle vinkel med erfaring og indsigt i influencermarkedsføring.
- 1 medlem og stedfortræder udpeges af Forbundet for Influenter og Bloggere i DJ til at repræsentere forskere. 1 medlem og stedfortræder udpeges af Forbundet for Influenter og Bloggere i DJ som repræsentant for forskerne. Vedkommende har et indgående kendskab til influenter som nye medieaktører og forskningsmæssig indsigt i digitale medievaner.
Stk. 3. Alle medlemmer udpeges for en periode på 1 år med mulighed for genudpegning en enkelt gang.
§ 2. Ved nævnets behandling af en sag medvirker foruden forpersonen de 4 andre medlemmer eller deres stedfortrædere.
§ 3. Nævnet er beslutningsdygtigt, når mindst 3 medlemmer samt forpersonen er til stede.
§ 4. Nævnet mødes fast 4 gange årligt og derudover efter behov.
§ 5. Nævnet træffer afgørelser i sager om indhold, der er udgivet af influenter, der har tilsluttet sig de etiske retningslinjer og vedtægterne. Der træffes udelukkende afgørelser om indhold, der er udgivet i perioden, hvor de er tilsluttet de etiske retningslinjer.
§ 6. Influentnævnet mødes to gange årligt med et advisory board med ca. 10 medlemmer som udpeges af Forbundet for Influenter og Bloggere i DJ. Nævnet kan vælge at lade sig repræsentere af forpersonen.
§ 7. Nævnet bistås af et sekretariat, hvor sekretariatslederen antages af Forbundet for Influenter og Bloggere i DJ.
§ 8. Nævnets sekretariatsleder tilrettelægger nævnets arbejde og fastlægger mødedagene i samarbejde med nævnets forperson. Forpersonen leder møderne.
§ 9. Forpersonen kan afvise klager, som ikke hører under nævnets kompetence, eller som er åbenbart grundløse.
§ 10. Nævnets forperson, med bistand fra sekretariatet, skal løbende orientere sig på influentområdet og har også mulighed for at bidrage til øget fokus på etikken hos influenter gennem meningsdannelse, influentetisk debat og initiativer.
Sagens forberedelse
§ 11. Alle, herunder både influenter, privatpersoner og organisationer, kan klage over en influent, der har tilsluttet sig de etiske retningslinjer og de tilhørende vedtægter, via formularen på influentnaevnet.dk.
Stk. 2. Nævnet foretager stikprøver 4 gange årligt og kan derudover af egen drift optage sager til behandling, hvis sagen er af væsentlig eller principiel betydning.
Stk. 3. Forslag fra et medlem af nævnet eller sekretariatslederen om at optage en sag til behandling efter stk. 2 udsendes gennem sekretariatet til alle nævnsmedlemmer, der inden 7 dage tilkendegiver, om de kan tiltræde forslaget. Sagen optages herefter til behandling, hvis et flertal af nævnsmedlemmer stemmer herfor.
Stk. 4. Klager vil som udgangspunkt altid være anonym overfor influenten, og influenten kan derfor ikke kræve at få udleveret dennes identitet.
§ 12. Når en klage er indbragt for nævnet, indhenter nævnet en skriftlig udtalelse fra den influent, som klagen vedrører, og kan under sagens behandling indhente supplerende oplysninger hos parterne.
Stk. 2. Nævnet kan endvidere kræve udleveret en kopi af det opslag, som klagen vedrører. Undlader influenten inden 14 dage efter modtagelsen af nævnets henvendelse at fremsende dette, vil det automatisk resultere i en advarsel.
Stk. 3. Undlader influenten inden 14 dage efter modtagelsen af nævnets henvendelse at fremsende sine kommentarer til nævnet, kan sagen behandles på det foreliggende grundlag.
Sagens afgørelse
§ 13. Nævnets møder er ikke offentlige.
§ 14. Et medlem kan ikke deltage i behandlingen af en klage, når der foreligger omstændigheder, som kan vække tvivl om vedkommendes upartiskhed. Nævnsmedlemmer er forpligtet til selv at oplyse om eventuel inhabilitet.
§ 15. I de i § 12 nævnte tilfælde samt i de tilfælde, hvor medlemmet af andre grunde er forhindret, deltager medlemmets stedfortræder i behandlingen af klagen.
§ 16. Nævnets afgørelse træffes efter stemmeflerhed ved begrundet kendelse. Ved stemmelighed er forpersonens stemme afgørende. Hvis en kendelse ikke er enstemmig, skal dissensen anføres i kendelsen. I kendelsen anføres det, hvilke instanser de dissentierende medlemmer repræsenterer.
§ 17. Umiddelbart efter voteringens afslutning noteres kendelsens konklusion og begrundelsen herfor. En dissens og begrundelsen herfor skal ligeledes noteres. Voteringen sker med angivelse hvilke instanser medlemmerne repræsenterer.
Stk. 2. Kendelsen udfærdiges snarest muligt og senest efter 30 dage skriftligt og underskrives af forpersonen eller af den, forpersonen bemyndiger hertil.
Stk. 3. Kendelsen sendes elektronisk til influenten senest efter 14 dage efter underskriften af forpersonen.
Stk. 4. Hvis klager har fået medhold i sagen, kan nævnet pålægge influenten snarest muligt at offentliggøre en kendelse i et af nævnet nærmere fastlagt omfang. En sådan offentliggørelse skal ske uden kommenterende tilføjelser og på en så fremtrædende måde, som det med rimelighed kan forlanges.
Stk. 5. Alle sager, der er afgjort af nævnet, offentliggøres på Influentnaevnet.dk, dog kan afgørelsen anonymiseres, hvis klager ikke har fået medhold, såfremt influenten ønsker det.
§ 18. Der kan ikke klages over kendelsen.
§ 19. De nævnsmedlemmer, der har afgjort en sag, træffer også afgørelse vedrørende spørgsmål om eventuel genoptagelse af sagen. En sag kan kun genoptages, såfremt der foreligger nye oplysninger af væsentlig betydning for sagens afgørelse, eller såfremt der er begået ikke uvæsentlige fejl i sagsbehandlingen.
Stk. 2. Forpersonen kan afvise en anmodning om genoptagelse i tilfælde, hvor det er åbenbart, at anmodningen ikke bør imødekommes.
§ 19. Der påhviler nævnets medlemmer tavshedspligt.
§ 20. Ændringer til forretningsordenen kan ske på initiativ fra et flertal i Nævnet eller fra Forbundet for Influenter og Bloggere i DJ og kræver godkendelse fra Forbundet for Influenter og Bloggere i DJ, som derefter meddeler dem til orientering.