Når du udgiver indhold, om kosttilskud, fødevarer og kosmetiske produkter, må du som udgangspunkt ikke tillægge produkterne egenskaber eller funktioner, som ikke er dokumenteret. Det er som udgangspunkt vildledende, men det kan være ok, hvis du fx ikke er ekspert i den niche, du taler om, hvis du understreger, at det er din egen oplevelse, og hvis følgerne ikke sidder med en følelse af, at det er et faktum.
- Loven siger ganske tydeligt, at virksomheder ikke må markedsføre udokumenterbare egenskaber eller resultater ved kosttilskud, fødevarer og kosmetik
- Ifølge Forbrugerombudsmandens vurdering, vil alt dit indhold - også det, som ikke er en del af en kommerciel kampagne - skulle overholde markedsføringslovens regler
- Det afgørende er, hvorvidt dine følgere får indtryk af, at produkterne rent faktisk har en bestemt egenskab, hvis ikke det er dokumenteret fra virksomhedens side
- Hvis hovedformålet med din profil er at skrive om fx. hudpleje eller du fx i din profil fremstår som uddannet sundhedsplejerske, så vil dine følgere tillægge de ting du udtaler om hudpleje eller børn meget større værdi, end hvis du blot har en profil om mode eller fx. gaming.
- Der er også stor forskel på om du understreger, at det ikke er en faktisk oplysning, men at det er din egen vurdering, oplevelse eller kommentar.
Eksempel 1: Du er sundhedsplejerske, og laver et opslag, hvor du skriver: “Havrebad lindrer kløen og er godt til baby med skoldkopper” Det vil formodentlig ikke være ok, da dine følgere anser dig for ekspert indenfor området, og da du direkte skriver, at det er godt mod en sygdom.
Eksempel 2: Du er en almindelig husmor, der normalt poster om mode, og laver et opslag, hvor du skriver: “Havrebadet virkede til at lindre kløen hos min baby der har skoldkopper”. Eftersom du understreger, at det er din oplevelse, og eftersom du ikke har en nicheprofil, hvor du fremstår som ekspert på baby, sundhed eller hudpleje, vil det være ting, der taler for, at det kunne være ok.
Eksempel 3: Du har en profil, hvor du primært poster indhold om hudpleje. Du må ikke lave et opslag, om en creme du selv har købt, hvor du skriver: “denne creme, har reduceret mine rynker med mindst. 30%” hvis ikke den egenskab er dokumenteret fra virksomheden.
Eksempel 4: Du poster primært indhold om din hund, på dine digitale medier, men laver et opslag, hvor du skriver om en creme, du selv har købt: “efter jeg er begyndt at bruge denne creme, så synes jeg selv det virker som om, min hud føles mere blød”. Her vil det tale for, at det er ok, fordi du ikke opfattes som ekspert indenfor hudpleje, du er ikke konkret omkring resultatet, og du understreger, at det er din egen opfattelse.